Menü

Alternatif Tıp – 05 – Renk Tedavisi

30 Ocak 2017 - Alternatif Tıp

Bu yazının amacı renk tedavisinde kullanılan ışıkların nasıl seçilip,kullanıldığını anlatmak değildir.Çünkü görüleceği gibi bu tedavi yöntemleri tek kelime ile bir uzman işidir ve işin uzmanı olmadan da ezbere yapılamaz.Amacımız sizlere genel bilgi vermektir.Renk kavramının insanlar tarafından çok iyi bilinmesine karşın,renklerin tedavi alanında kullanılması bugünkü alternatif tıpta oldukça yeni ele alınan bir konudur.Canlılar için değeri çok önemli olan renklerin tedavide de gerek ruhsal,gerekse de bedensel açıdan önemleri ve iyileştirici özellikleri vardır. Tarihçesi çok eskilere dayanır.Eski mısır’da ,Çin’de ve Hindistan’da eski çağlarda yoğun biçimde kullanılmaktaydı.Son yıllarda ise pek çok uygar ülkede renk tedavisi yöntemleri gelişti.Renk tedavisi tekniklerinin esası insanda enerji merkezleri olduğu varsayılan çakralara bağlanır. Hintliler bu merkezlere Chakralar adını vermişlerdir.Bu merkezlerin her biri bir renkle uyum hali içindedir.Organik veya psikolojik olarak bu merkezler görevlerini bazen yapamazlar.Dolayısıyla her bir merkezin içerdiği alanlarda ortaya bazı sağlık sorunları çıkar.İşte bu durumlarda her merkezin uyumunda bulunan renk titreşimleri azalır.Renk tedavisinin temeli ise azalan bu renklerin titreşimlerini artırıp eski normal durumuna getirerek şifa sağlamaktır.Hastanın gereksinim duyduğu renk titreşimlerinin yanı sıra gerekli olan renklerle ilgili besinler de tavsiye edilir.Renk titreşimlerinin azalması halinde, gerekli merkeze yapılan renk tedavisi gerektiren hastalık belirtileri,verilmesi gereken renk titreşimleri ve gıda maddeleri şunlardır.

Beyaz Renk :

Beyaz renk harika bir renktir.Bu renkle uyum halinde olan Chakra Hintçe’de Udana Chakra adıyla bilinir.Beyaz safiyeti sembolize eden bir renktir.Bu renk merkezi düzenli çalışan kişiler son derece adil,iyiliksever ve toleranslı kişilerdir.Beyaz renk merkezi düzenli çalışmayan insanlarda merhametsizlik, kendine acıma, inzivaya çekilme, insanlardan kaçma gibi belirtiler ortaya çıkar.Bu renk merkezi ile ilgili tedavilerde uzmanlar hastalarının üzerinde altın,inci ve elmas gibi kıymetli taşları bulundururlar. Barsak, akciğer hastalıkları ve şeker tedavisi beyaz renkle yapılır.

Sarı Renk :

Vücuttaki sarı renkle uyum hali içinde bulunan merkezi düzenli çalışan kimseler aklı başında,mantık sahibi ve ince kişiler olurlar. Eğer bu renkle uyum halinde olan merkez düzgün çalışmıyorsa kişilerde bencillik artar.Sahtekarca davranışlar belirir.Bu renkle ilgili tedavi uygulamalarında Çinli uzmanlar hastalarının üstlerinde altın,krom,nikel,bakır ve çinko gibi metaller bulundururlar.Tedavi devam ettiği sürece hastalara kavun,mısır,muz,limon,kabak ve sarı renkli sebzelerle tohumlar yenmesi tavsiye edilir.Sarı renk merkeziyle ilgili olan hastalıkların başında barsak ve mide hastalıkları şeker,akciğer ve karaciğer rahatsızlıkları gelir.Zihinsel yorgunluk ve kabızlık da bu rengin tedavi ettiği alanlardır.

Mavi Renk :

Mavi renkle uyum hali içinde olan kimseler sezgileri güçlü, yenilikler yaratabilen ve politik yönleri güçlü kişilerdir.Gerekli merkezin çalışmaması halinde kişilerde kararsızlık,kırıcılık, çarpıntılar,devamlı ses kısıklığı,baş ağrıları,guatr ve göz hastalıkları görülür.Bu kişiler ayrıca çelişkilerle dolu bir kişiliğe bürünürler.Bu tedavi sırasında uzmanlar hastalarının üstlerinde bakır,kurşun,nikel,kalay ve alüminyum gibi metaller bulundururlar.Yine mavi renk merkezi çalışmayan hastalara mavi renk içeren erik,vişne,kara dut,mavi lahana,patlıcan ve kara üzüm yemeleri tavsiye edilir.

Siyah Renk :

Siyah renkle uyum içindeki merkezi düzenli çalışan kimseler hareketli ve çok canlı tiplerdir.merkez düzenli çalışmadığı taktirde başka kişiler tarafından kolayca etkilenir veya onlara kötü biçimde etkilerler.Bu tür kişilerde akıl hastalıkları ve psikosomatik hastalıklar oluşur.Bu renkle ilgili tedavilerde uzmanlar hastalarının üstlerinde gümüş ve platin gibi çok değerli madenler bulundururlar. Gıda maddelerinden ise siyah zeytin,siyah erik,kara lahana gibi besinler tavsiye edilir.Eğer dolunaydan gereğinden fazla etkileniyorsanız siyah renkle ilgili merkeziniz iyi çalışmıyor demektir.

Lacivert Renk :

Bu renge indigo mavisi de denir.Gökyüzünün açık olduğu gecelerdeki renktir.Lacivert renkle ilgili merkezleri düzenli çalışan kimseler ruhsal bakımdan gelişmiş,güçlü bir belleğe sahip kişilerdir.Zekidirler.Olayları bir bütün olarak kavrayabilme yetileri vardır.İyimser kişilikleri onlara tolerans da vermiştir.Bu renkle ilgili merkez düzensiz çalışıyorsa bu kişiler çok unutkan olurlar. Çabuk kızan, anlayışsız ve kötümser kişiler haline gelirler. Akciğer,göz, kulak-burun-boğaz hastalıkları,yüz felci,bazı sinir bozuklukları ve ruhsal rahatsızlıklar bu rengi içeren niteliklerle tedavi edilirler.Bu tedaviler sırasında uzmanlar hastalarının üstlerinde krom,demir,bakır ve brom gibi madenleri bulundururlar.Yine bu tedavi sırasında hastalara mavi ve mor renkli gıda maddeleri yemeleri tavsiye edilir.

Turuncu Renk :

Turuncu renk merkezi düzenli çalışan kimseler sağduyu sahibi kişilerdir.İyi insanlar olurlar.Bu renkle ilgili merkezleri iyi çalışmıyorsa şahıslarda astım,bronşit,romatizma,gut hastalığı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.Turuncu renkle ilgili ışın tedavisi yapılırken uzmanlar hastalarının üstünde demir,kalsiyum,karbon ve alkalilerin çoğu gibi elementlerin bulundurulmasına dikkat ederler.Tedavi sırasında havuç,zerdali,şeftali,portakal,mandalina ve diğer turuncu renkli meyve ve sebzelerin yenilmesi tavsiye edilir.

Yeşil Renk :

Yeşil renkle uyumlu olup bu renge ait merkezi düzenli çalışan kimseler vicdan sahibi,adil kişilerdir.Bu merkez ruh sağlığı açısından önemli bir merkezdir.Eğer yeşil rengin hakim olduğu merkez düzenli çalışmıyorsa,bu kişiler kötü kalpli ve kindar kimseler olurlar. Arkadaşlarına ihanet edebilirler. Ayrıca başkalarıyla iş birliği içinde olmaları da olanaksızdır.Bu renk merkezi ile ilgili renk tedavisi yapıldığı sırada uzmanlar hastalarının üstünde sodyum,bakır,nikel, krom,kobalt,azot, klorofil,demir sülfat gibi elementlerin bulunmasına dikkat ederler.Yeşil renkle yapılan tedaviler baş ağrıları,kan çıbanı,kalp hastalıkları,mide ülseri,yüksek tansiyon ve kanser gibi rahatsızlıklara uygulanır.Tedavi devam ettiği sürece kişilerin bol miktarda yeşil sebze ve meyve tüketmeleri tavsiye edilir.

Mor Renk :

Mor renkle uyum hali içinde olan merkezi iyi çalışan kişiler genellikle sanatkar insanlardır.Son derece idealist olurlar.İlham ve sezgileri güçlüdür. Bu renk merkezinin düzenli çalışmaması halinde kişiler kendilerini beğenen,her şeyi ben bilirim edasında ve çeşitli kompleksler içinde olan kimselerdir. Bu merkezin düzenli çalışmaması fizyolojik olarak epilepsi, sinir hastalıkları, mesane ve böbrek rahatsızlıklarına neden olur. Mide, kalp ve damar hastalıkları da bu merkezin düzenli çalışmamasından kaynaklanan hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavisi amacıyla yapılan renk tedavisinin yanı sıra uzmanlar hastalarının üstlerinde manganez, alüminyum,kalsiyum,kobalt,arsenik,titanyum gibi elementlerin bulundurulmasına özen gösterirler.tedaviye devam edildiği sürece kara üzüm,kara dut,mor lahana,patlıcan ve pancar gibi besin maddelerinin bol miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir.

(52)