Menü

Alternatif Tıp – 08 – Feng Shui

30 Ocak 2017 - Alternatif Tıp

Günümüzden 3500 yıl önce ortaya çıkan Feng Shui, (Fung Şuway) olarak okunur, çevreyi, insana huzur, mutluluk, refah ve sağlık getirecek şekilde düzenleme sanatıdır.

Bunu yapabilmek için öncelikle Çinlilerin Chi adını verdikleri kozmik yaşam enerjisinin ne olduğunu ve çevremizde nasıl hareket ettiğini anlamak gerekir.

Günümüzde bilim adamları tüm evrenin bir titreşime sahip olduğunu ve bir enerji gücü ile birbirine bağlı olduğunu kabul etmektedir. İşte Feng Shui, bu yaşamsal enerjiye Chi diyor. Bu enerjinin nasıl doğru olarak hareket ettiğini öğrenirsek, Chi’den en iyi şekilde yararlanabilir ve yaşantımızda önemli iyileşmeler sağlayabiliriz. Çünkü Chi yaşam veren bir enerjidir. Bu nedenle bir binanın nereye, hangi konumda inşa edilmesi veya bir evin, odanın nasıl dekore edilmesi gerektiği önemlidir. Tüm bu düzenlemelerin amacı, ortamda denge, uyum ve doğru Chi akışını sağlamaktır.

Chi iyi aktığında yaşamımız uyumlu ve dengeli olur. Durgunlaştığındaysa, hastalıklara ve şanssızlıklara neden olabilir.

Chi dört farklı pusula yönünden dört farklı yaşamsal enerjiyi taşır. Bunlar;
Sheng Chi – doğu yönünün bilge enerjisi
Yang Chi – güneyin güçlendirici enerjisi
T’sang Chi – kuzeyin besleyici enerjisi
Sha Chi – batının yıkıcı enerjisi.

Atmosferimiz yaşamsal enerji hatlarıyla doludur. Bu enerjilerden bazıları olumlu pozitif, bazıları da zararlı negatiftir. Pozitif enerji olan Sheng Chi, (Şefkatli nefes) çok büyük şans, bolluk ve mutluluk getirir. Bulunduğunuz mekana bu enerjiyi çektiğinizde talihiniz açılır. Negatif enerji ise Sha Chi’yi (öldüren nefesi) yaratır. Eğer eşyalarınız kayboluyorsa, sık sık hastalanıyorsanız ve problemler bir türlü peşinizi bırakmıyorsa biliniz ki, Sha Chi sizi çevrelemiştir. Ama korkmayın, Feng Shui ile bu durumdan kolayca kurtulabilirsiniz..

Chi her yerde mevcuttur ve atmosferde salınır, durur. Hayatın tadını çıkarmak, başarılı ve zengin olmak, iyi bir aile ve aşk yaşamı için Sheng Chi’yi (pozitif enerjiyi) harekete geçirmek ve Sha Chi’yi (negatif enerjiyi) defetmek gerekiyor. Zaten Feng Shui çalışmasının amacı da budur..

Sokak kapınızı açtığınızda Chi içeri girer. Evinize canlılık ve yaşam getirir. Ve Chi her geçtiği yerden, artık enerjileri de toplar. Eğer eviniz mezarlığa bakıyorsa kederi toplar. Mezbahaya veya kasaba bakıyorsa acıyı toplar. Eğer eviniz güzel bir manzaraya karşıysa, doğal olarak Chi’de evinize güzelliği getirecektir. Eğer eviniz hoşunuza gitmeyen görüntülere bakıyorsa, sakın umutsuzluğa kapılmayın. Chi, evinize girmeden önce onu saflaştırmanın veya düzeltmenin yolları vardır..

Feng Shui’nin temel prensiplerinden biri de Tao’cu düşünceye dayanır. Tao’cu düşünceye göre yaşamın tümü birbiriyle bağlantılıdır. Bu bağlantı geleneksel Yin ve Yang sembolü ile temsil edilir. Yin ve Yang yaşamı şekillendiren ve dengeleyen iki kozmik güçtür. Yin (negatif enerji) karanlık alanları, Yang (pozitif enerji) aydınlığı sembolize eder. Tao’cular her bir bölümün içine de karşıtı alandan bir nokta koymuşlardır. Yin Yang sembolünde, siyahın içinde beyaz, beyazın içinde siyah nokta vardır. Zıt renkli noktalar, her şeyin kendi içinde zıddını da barındırdığının sembolüdür. Bu ikiz kavramda karşıtlık değil, tamamlayıcılık vardır. Çünkü her birinin var olabilmesi için diğerine ihtiyaç vardır..

Yin ve Yang arasında sağlanan denge ile aslında evrenin bütünlüğü simgelenir. Feng Shui’yi uygularken mutlaka mekanın Yin-Yang analizinin yapılması gerekir. Odanın boyutunu, yerleşimini, güneşli ve loş bölgelerini, nem ve kuruluğunu, parlak ve solgun renkleri ile, katı ve sıvı maddeler gibi konulara dikkat ederek uyuma bakılır. Fazlaca Yin enerjiye sahip mekanlar pek iyi değildir, çünkü bolluğu getirmeye yetecek kadar yaşam enerjisi taşımazlar. Ama fazlaca Yang enerjiye sahip olan mekanlar da, enerji fazlası nedeniyle zarar verici olabilirler. Yaşadığımız mekanlar ancak Yin ve Yang iyi dengelenmişse huzurludur..

Bazı yerlere girdiğimizde kendimizi çok iyi hissederiz. Bulunduğunuz ortam huzur doludur. Bizi sarar, sarmalar. Orada bir farklılık hissederiz. Bu farklılığın nedenini ancak Feng Shui ile anlayabilirsiniz. Dikkat edin! Kendinizi farklı biçimde rahat hissettiğiniz mekanlarda, Yin ve Yang dengesinin mükemmelliğini fark edebilirsiniz..

Feng Shui’nin dayandığı diğer bir unsur da çevremizdeki beş elementtir. Bunlar, ateş, toprak, metal, su ve ağaç’tır. Çinliler evrendeki her şeyin, insanlar da dahil olmak üzere, bu beş elementten birine ait olduğuna ve birbirlerini etkileme biçimine göre yaşamlarını yönlendirdiğine inanırlar. Elementlerden her biri, Chi’nin ayrı bir yolla ifadesidir. Feng Shui uygulamaları, elementlerin ilişkilerine de büyük önem veriyor. Herhangi bir mekandaki objelerin ve yönlerin ait olduğu elementler, birbirine zarar vermemelidir. Feng Shui esasları çerçevesinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka elementlerin birbirleri ile yaratıcı ve yıpratıcı döngüdeki ilişkileri analiz edilmelidir.
* Elementler kendi aralarında iki tarz ilişki içindedirler.

* Elementlerin yaratıcı döngüsü: Ateş toprağı yaratır, toprak metali içerir, metal suyu tutar, su ağacı besler, ağaç ateşi besler.
* Elementlerin yıpratıcı döngüsü: Ateş metali eritir., metal ağacı keser, ağaç toprağı tüketir, toprak suyu emer, su ateşi söndürür.

Pa Kua (Ba Gua) sekizgeni (haritası), Feng Shui’nin en önemli sembollerinden biridir ve başlangıç noktası I Ching’dir. Ba Gua kelime anlamı olarak I Ching’i oluşturan sekiz temel ifadeyi tanımlar. Trigram adı verilen ve üç çizgiden oluşan her ifade; sağlık, servet, aşk, iş gibi “yaşam hazinelerini” simgeler. Ba Gua, Feng Shui’de kullanılan temel araçlardan biridir. Bu sekizgen sembolün işlevi, bir mekanda hangi alanın iyileştirilmeye ihtiyacı olduğunu belirlemeye yardımcı olmasıdır..

Bir ortamdaki Chi’yi iyileştirmek, kalıcılığını sağlamak, dengelemek ve fazlalaştırmak için yüzyıllardır kullanılan ve işlerliğini kanıtlamış bazı araçlar da vardır. Ba Gua haritasındaki bilgiler ışığında bu araçlar da kullanılabilir. Bunlar kişinin severek kullanacağı araçlar olmalıdır. Çevremize her baktığımızda hoşunuza giden şeylerle çevrili olmanız, bu sembollerin etkisini arttırır. Chi akışını düzenleyen sekiz araç şunlardır:
* Işık: Her çeşit ışıklandırma malzemesi, aynalar.

* Ses: Çanlar, ziller, su, müzik.
* Renkler:Kuvvetli, parlak renkler.
* Yaşam:Çiçekler, bitkiler, balıklar, evcil hayvanlar.

* Hareket: Rüzgar çanları, havada salınan hareket eden objeler.
* Durağanlık: Heykeller, kayalar, taşlar.
* Mekanik aletler: Her türlü elektronik alet.
* Düz hatlar: Bambudan yapılmış flütler, kılıçlar vs.

Bu araçlarla evimizdeki Chi enerjisini dengeleyebiliriz. Örneğin; yeterince ışık almayan odaların, loş mekanların ve uzun süre kapalı kalan yerlerin ışığa ihtiyacı vardır. Çünkü ışık kullanmak, bir ortama sıcaklık katarak ekstra Chi getirmenin en çabuk ve kolay yoludur.

Odalara yerleştirilen ışıkla, – bu bir mum, lamba veya ışığı yantısan bir ayna olabilir -, olumsuzluğu hemen giderebilirsiniz. Aynalar, Feng Shui’de değişik amaçlarla sık ve severek kullanılan, ışık araçlardan biridir. Yalnız kullanılan ayna kişileri kesik göstermemelidir. Evinizin duvarlarında uygun renkleri kullanarak, salonunuzu güzel çiçeklerle süsleyerek veya bir köşeye akvaryum koyarak Chi enerjisini en iyi şekilde kendinize çekebilirsiniz.

Feng Shui hemen kesin sonuç vermez. Onun için hayatınızdaki değişiklikleri sabırla gözlemeniz gerekir. Zamanla birçok şeyin olumlu bir yönde değiştiğini göreceksiniz.

Eğer evinizin enerji dengesini doğru kurarsanız, kendinizi her zaman sağlıklı ve dengede, huzur dolu hissedersiniz.

(50)