Menü

Esrarengiz El Yazmaları

30 Ocak 2017 - Diğer

Kripto analistler, Roma’da bulunan 500 yıllık Voynich el yazmalarının, iki farklı dil ve karmaşık bir kodlama sistemiyle yazıldığını söylüyor. Şifresi hâlâ çözülemeyen defterdeki astronomi çizimleri, akla uzaylıları getiriyor! Çünkü Hubble teleskobunun fotoğrafını yeni çekebildiği Girdap Galaksisi, defterde ayrıntılarıyla resmedilmiş. Ayrıca Voynich’in ‘botanik’ bölümünde resmedilen bitkilerin hiçbiri dünyada bulunmuyor!.

ŞİFRECİLERİ DELİRTTİ
Bu el yazması adını, onu 1912’de Roma yakınlarındaki Mondragone’de bir villada bulan antika kitap koleksiyoneri Wilfrid M. Voynich’den alıyor. Şu an ABD’deki Yale Üniversitesi’nin ‘Nadir Kitaplar Koleksiyonu’nda MS 408 koduyla kayıtlı bulunuyor. Araştırmalar, Voynich’in 15’inci yüzyılda yazıldığını gösteriyor. Peki sırrı hâlâ çözülememiş bu garip defterin içinde ne yazıyor? Bu soruya ne bizim ne de kripto analistlerin verecek tatminkar bir cevabı var. Çünkü yapılan tüm denemeler, hatta şifrecileri motive etmek için açılan yarışmalara rağmen, Voynich’i hiçkimse ‘tercüme’ edemedi. “Tercüme” diyoruz; çünkü istatistiksel dil analizlerine göre Voynich, doğal dil özellikleri sergiliyor. Kripto analistler, 19 ve ya 28 harfli (bu konuda bile emin değiller) bir alfabenin iki farklı dil ve karmaşık kodlama sistemiyle yazıldığını düşünüyor. Fakat kullanılan yöntemin, hiçbir Avrupa dil harf sistemiyle ilgisi olmadığı öne sürülüyor.

ASTRONOMLAR ŞAŞIRDI
İşte bu noktada, İngiliz UFO araştırmacıları devreye giriyor. Hemen her şeyi “tanımlanamayan uzay cisimleri”yle açıklamayı adet edinmiş grup, Voynich’in başka yıldızlardan gelen misarfirlerden ilham alan bir ‘dünyalının’ kaleme aldığını iddia ediyor. Üstelik tezlerini desteklemek için gösterdikleri ‘kanıtlar,’ en inatçı bilim adamını bile şaşırtırıyor. Örneğin Voynich’de bulunan bazı takımyıldız çizimlerine bugünkü astronomların çoğunun aşina olmayışı, gizemini bir kat daha arttırıyor. Voynich’in 500 yıllık bir yalan mı, yoksa dünya dışı kökenli bir bilim kitabı olduğuna mı inanacağız? Siz istediğinize inanın. Ama şüpheciliğin kalın zırhına saklanıp, kolaya kaçmadan… Zira “aksi ispatlanmadığı müdddetçe her şey doğrudur” varsayımı bizim aklımızı karıştırdı.

Laboratuvarlarda yapılan testler, Voynich el yazmasının 16’ncı yüzyıla ait olduğunu gösteriyor. Deşifre biliminin bu en ilgi çekici bilmecesinin, 1552- 1612 arasında yaşayan Bohemya Kralı II. Rudolph’un koleksiyonundan çıktığı öne sürülüyor. Fakat defter için, “13’üncü yüzyıla ait” diyenler de bulunuyor. Yaklaşık 15×23 santim boyutlarında olan Voynich el yazması, yaklaşık 246 sayfadan oluşuyor. Bunların 212’sinde metinlere; kırmızı, mavi, kahverengi ve yeşil renklerin kullanıldığını illüstrasyonlar eşlik ediyor. İyi de, bu defterde ne yazıyor?

5 BÖLÜME AYRILMIŞ
Kripto analistler kullanılan şifreyi çözemediği için, sadece içeriği hakkında fikir yürütebiliyoruz. Fakat içindeki teleskopla uzaya ya da mikroskopla hücrelere bakılarak çizilmiş gibi görünen illüstrasyonlardan yola çıkarak, defterin bir bilim kitabı olduğu bildiriliyor. Herkesin hemfikir olduğu bir konu var: Voynich, beş bölüme ayrılıyor. İlk ve en geniş bölüm 130 sayfa içeriyor. Bu sayfaları, botanik kitaplarındaki gibi bitki çizimleri renklendiriyor. İlginç olan şu: Defterde resmedilen bitkilerin hiçbiri, dünyada bulunmuyor. 26 safyalık ikinci bölüm astronomiye, üçüncü bölüm ise ‘biyoloji’ye ayrılmış. Dördüncü bölümün ise farmakolojiyi, yani ilaçların etkisini ve kullanılışını inceleyen bilim dalını incelediği belirtiliyor. 23 sayfalık son bülümde hiç çizim kullanılmadığı, sadece her paragraf bir yıldızla işaretlendiği için hiçkimse fikir yürütemiyor.

(14)