Menü

İlginç İsimler

30 Ocak 2017 - Güncel

Ödemiş Kaymakamı Erkan Işılgan, görev yaptığı il ve ilçelerde duyduğu ilginç isimleri not ederek oluşturduğu ilginç koleksiyonu, bir kitapta toplama kararı aldı. Koleksiyonda Ayşe Donsuz, Olgun Portakal, Bugün Neyaptı, Jandarma Kızkaçıran, Hasan Özdangalakoğlu gibi 6300’den fazla ilginç isim bulunuyor.

1967 yılından beri Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan Kaymakam Erkan Işılgan, insanların duyduklarında gülüp geçtiği ilginç ad ve soyadları not edip, arşivlediğini söyledi.

İlginç adların sayısı her geçen gün artınca, koleksiyon oluşturmaya karar veren Işılgan, bu hobisinin nasıl başladığını şöyle anlattı:

’35 yıllık meslek yaşamımda Tunceli Çemişgezek, Samsun Kavak, Diyarbakır Çermik, Uşak Eşme, Edirne İpsala, Afyon Sandıklıda kaymakamlık, Trabzon, Muğla ve Hatay’da vali yardımcılığı görevlerinde bulundum.

İşim insanlarla. Her gün onlarca insanla karşılaşıyorum, tanışıyorum, sorunlarına çözüm üretiyorum. Göreve başladığım ilk yıllarda çok sayıda ilginç isim ve soyad karşında çok şaşırdım. Daha sonra isimleri unutmamak için not etmeye başladım.

Bir süre sonra bu bir alışkanlık halini aldı, daha sonra da hobi. Çalışma arkadaşlarım, yakınlarım ve dostlarım da bana duydukları isimleri bildirmeye başladı. Liste uzadıkça uzadı. Bazı isimlerin yanına anıları da küçük dipnotlar halinde yazdım.

Listede adı geçen insanlarla, dostlarımla ve hatta meslektaşlarımla alay etmek, onları hafife almak gibi bir niyetim yok. Bu benim haddim değil. Benim amacım yavrularına isim verme yetkisine sahip olan anne ve babalara mesaj vermek.

Anne ve babalar, çocuklarına güzel isim ve soyadları versin. Hayatları boyunca isim ve soyadlarını göğüslerini gere gere taşısınlar. Kimse bıyık altından gülmesin, tuhaf karşılamasın.’

Bakanlıktan isim sansürü istedi

Işılgan, Trabzon Vali Yardımcılığı yaparken, İçişleri Bakanlığı’na başvurup insanların ad ve soyadlarına bir sınırlama getirilmesini, utanç verici isimlerin kabul edilmemesi teklifini götürdüğünü söyledi.

Teklifin kabul edildiğini vurgulayan Işılgan, 31 Mart 1992’de İçişleri Bakanlığı’nın genelge yayınladığını söyledi.

Işılgan, ‘Genelgeyle Nüfus Müdürlüğü’nde görevli memur, çocuğuna Türk geleneklerine uygun olmayan isimler vermek isteyen babaya, başka isimler öneriyor. Baba ısrarlı olursa, isim bakanlığa ya da Cumhnuriyet Savcılığı’na bildiriliyor. Gerekirse dava açılıyor. Böyle bir genelgenin çıkarılmasına öncülük ettiğim için kendimi mutlu hissediyorum. Ama hala çocuklarına ilginç isimler vermeye devam eden aileler var. Bunlar da üzücü. Bu koleksiyonumu bir kitap haline getirip yayınlamak ve köy muhtarlarına dağıtılmasını sağlamak istiyorum. Vermek istediğim mesajın bu şekilde insanlara daha kolay ulaşacağını düşünüyorum’ dedi.

Hasan Özdangalakoğlu’nun öyküsü

Koleksiyonunda yer alan Hasan Özdangalakoğlu’nu bir arkadaşının aktardığını belirten Kaymakam Işılgan, bu anısını şöyle aktardı:

‘Bir deniz albayı arkadaşım, yaşlı komşusuna kira kontratı hazırlamasına yardımcı olmak istemiş. Albay, kiracıya adını ve soyadını sormuş, Hasan Özdangalakoğlu yanıtını almış.

Gülmemek için kendini zor tutan arkadaşım ise Afedersiniz, soyadınızı anlayamadım deyince de Oğlum hani senin bildiğin dangalak var ya, onun gibi. Bizim memlekette nazik, kibar insanlara dangalak derlermiş yanıtını alıyor.’

Hiç ‘Şişe’ diye isim duydunuz mu?

Kaymakam Işılgan, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görev yaptığı dönemde yaşadığı ilginç bir anısını da şöyle özetledi:

‘Toprak damlı evlerde, bacanın yanında sopalara takılmış şişeler gördüm. Bunun ne anlama geldiğini sordum. O evde kaç tane gelinlik kız varsa, dama o kadar şişe koyulurmuş. Genç kız gelin adayı olunca damat adayı o şişelerden birini kırıyormuş. Bir evde de kızlarını evlendire evlendire bitiren bir babanın yine kızı olmuş. Karısına, Yine mi şişe doğdurdun diyerek çıkışmış. Baba, yeni doğan kızına da şişe adını vermiş.’

İşte akla zarar isimler

Kaymakam Erkan Işılgan’ın koleksiyonundaki 6 bin 300’den fazla ilginç ad ve soyaddan bazıları şöyle:

Ahmet Çilek, Sinan Nohut, Abdülhalim Pırasa, Zati Kestane, Fikret Sarımsak, Nohut Biber, Beyazıt Mercimek, Emine Üzüm, Bahriye Şeftalioğlu, Katil Zeytin, Abdullah Karpuz, Ali Osman Elmadibi, Ayşe Azgın, Ayşe Donsuz, Mehmet Aygazı Yukarı Bakan, Ali Erik Uzunkavak Altında Yatar Uyuroğlu (36 harf).

Kurban Kurban, Yiğit Yiğitbaşı, Kadı Kadıoğlu, Nişan Nişan, Aytekin Aytekin, Seçim Cabakış, Saldıran Özmen, Ökkeş Deli, Ayşe Boynuz, Ümit Var, Fikri Faiz, Pamuk Hortum, Halis Muhtaç, Atilla Çamurdan, Hatice Durmageç, Selma Vergiveren, Mehmet Taşvan, Şerife Şule Terlemez, Yeter Pamuk, Enson Balacaltı, Bedrettin Efendi eker, Yerli Alver, Yosma Alver, Abdullah Kavonoz,

İkramiye Babaloğlu, Ali Tahtasakal, Kibar Zorba, Garip Yapar, Bugün Neyaptı, Neolacak Kurtul, Ufuk Doğrusözsöyleyen, Adnan Takla, Kubilay Alıpsatıcı, Habib Çölekhabipoğlu, Günaydın Pervaneli, Satılmış Dönekoğlu, Alyans İzzet Erdoğan, Kimya Yurdakul, Hacı Derdiyok, Uykulu Harmandalı, Handan Dörtyama. Kuş, Mülkiye, Dalkız, Eğlence, ükür, Şemsiye, Nokta, Şehriye, Ördek, Paşa.

(88)