Menü

İstanbul'un gizli hazineleri

30 Ocak 2017 - Gizemli Yerler

1935 yılı nisan ayında Helmut Mecler adında bir Alman, elindeki dilekçeyle, İstanbul Belediyesi’nin kapısından içeri girdi. Dışarı çıktığında yüzü gülüyordu. İstediği izni almıştı. 18 Nisan 1935 tarihinde, izin belgesiyle beraber, soluğu Karacaahmet Mezarlığı’nda aldı. Belediye, zabıta ve müze idaresi yetkilileriyle beraber hiç durmadan, kazabildiği her yeri kazdı.

Kazma kürek sesleri geceleri bile susmuyordu. Dördüncü günün sonunda, umutsuzluğa düştü ve pes etti. Zaten aldığı iznin süresi de dolmuştu. Aradığını bulamamıştı…

Peki neydi Helmut Mecler’i, Almanya’dan İstanbul’a getiren ve günlerce kazma kürek çalıştıran bu sır? Tabii ki efsanelerle dolu İstanbul’un gizli hazinelerinden biri, cüzzamlıların hazinesi!

İşte İstanbul’un gizli hazineleri:

BALAT- FENER AÇIKLARI
Bizanslılar İstanbul’un işgali sırasında gemilerle hazinelerini kaçırmaya çalışır. Fatih’in askerleri bu gemileri Balat açıklarında batırır.

KARACAAHMET MEZARLIÐI/ CÜZZAMLILARIN ALTINLARI
Cüzzamhane’deki hastalar sadakalarla geçinirdi.
Cüzzam hastalarına bağış olarak verilen altınların biriktiği hazinenin mezarlıkta olduğuna inanılıyor..

KUTSAL KASE İNANIŞI
Kimilerine göre Hıristiyanlıkta varlığı bile tartışılan Kutsal Kase de Çemberlitaş’ın altındaki gizli odada bulunuyor.

KLEOPATRA’NIN HAZİNESİ
Halkalı’da Kleopatra’nın süt banyosu yaptığına inanılan Roma döneminden kalma havuzun da bulunduğu bölgede hazine olduğuna inanılıyor.

ZEYTİNBURNU KIYI ŞERİDİ/ NAZİ ALTINLARI
İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler

kamagra oral jelly usa

, Yahudiler’den topladıkları altınların bir bölümünü İstanbul’a getirir. Altınlar Zeytinburnu kıyı şeridinde bir arsaya gömülerek saklanır.

İSTİNYE TERSANESİ, ALTIN GÖMÜLÜ
Fransızların kaçırmak istediği Osmanlı’ya ait külçe altınlar eski tersanenin olduğu yerde gömülü.

Osmanlı altınlarını İstinye Tersanesi’nen çıkaramayan Fransızlar çareyi bu altınları tersane civarında bir yere gömmekte buldu.

(229)