Menü

Kennedy suikastında şok iddia

30 Ocak 2017 - Diğer

Amerika’yı sarsan ve dünyada da büyük yankı uyandıran ABD eski Başkanlarından John F. Kennedy suikastında yeni iddialar ortaya atıldı. Kennedy’nin Texas eyaletinde 1963 yılında uğradığı suikasta ikinci bir tetikçinin de karışmış olabileceği öne sürüldü.

Suikastın yaklaşık elli yıl ardından yapılan yeni bir araştırmada kurşun parçaları incelendi. Araştırmacılar, inceleme sonucunda bugüne kadar suikastın tek tetikçisinin Lee Harvey Oswald olduğuna dair teorilerin gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardı.

Yapılan incelemenin ardından araştırma raporu Annals of Applied Statistics dergisinde yayınlandı. Raporun editörü William Tobin, araştırmacıların “bugüne kadar ikinci bir tetikçi olduğu ihtimalini yalanlamak için kullanılan kanıtların tamamen kusurlu olduğunu” yazdı.

Eski bir FBI ajanı ve adli tıp uzmanı olan Tobin, Texas Üniversitesi’nden diğer bir uzman olan Cliff Spiegelman ile birlikte kurdukları bir takımla cinayetin ardından ele geçirilen 5 kurşun kalıntısını yeniden inceledi. Takımın araştırmaları sonucunda bulduğu sonuçların, 1978 yılında suikastı soruşturmak için kurulan komitede Dr. Vincent Guinn tarafından verilen ifadelerle çeliştiği belirtildi. Guinn, cinayette pek sık kullanılmayan ve bilinmeyen bir tür mermi kullanıldığını söylemişti.

William Tobin ise yeni yapılan araştırmada kullanılan kurşunların, daha önce bilindiğinin aksine sıkça kullanılan bir kurşun türü olduğunu ifade etti. Tobin ayrıca suikastın ardından bulunan kurşun kalıntılarının birkaç farklı tür kurşuna ait olabileceğini kaydetti.

Tobin, “Eğer durum gerçekten böyleyse ikinci bir tetikçinin olması çok muhtemel. Çünkü ikinci ve üçüncü farklı tip kurşunları tek şüpheli olan Oswald’ın kullanması çok zor.” diye konuştu.

Kennedy suikastının ardından kurulan Warren Komisyonu, tek şüpheli olarak Oswald’ı kaydetmişti. Oswald, Kennedy Dallas kentini ziyaret ettiği sırada bir binanın altıncı katından ateş ederek Başkanı öldürmüştü. Oswald de cinayetten 2 gün sonra bir polis karakolunda bir İsrail milliyetçisi olan Jack Ruby isimli bir kişi tarafından öldürülmüştü. Warren Komisyonu ise suikastta Oswald dışında ikinci bir tetikçinin bulunmadığını kaydetmişti.

Cinayetin sonrasında dönemin başkan yardımcısı olan Lyndon B. Johnson, Kennedy’nin yerine 36. başkan olarak göreve başlamıştı. Suikastın arkasında ise İsrail’den Rusya’ya ve Küba’ya kadar pek çok gücün olduğuna dair pek çok komplo teorisi üretildi. Ancak gerçek sorumlu hiç bulunamadı.

Suikastin arkasında bugüne kadar en çok İsrail olduğuna dair iddialar gündeme geldi. Buna gerekçe olarak ise Kennedy’nin İsrail’in nükleer programına karşı olması gösterildi. Kennedy’yi öldüren Oswald’ın bir İsrail milliyetçisi tarafından öldürülmesi bu işin arkasında Mossad’ın olabileceği şüphelerini güçlendirmişti.

(29)