Menü

Nazi Şifrelerinden Biri Daha Çözüldü

30 Ocak 2017 - Diğer

Alman amatör şifreciler, II. Dünya Savaşı’ndan beri çözülemeyen Nazi şifreleme sistemini çözdü. şimdi geriye çözülmedik üç şifre kaldı. İşte çözülen mesajın şifreli ve çözülmüş hali…

Nazilerin kullandığı şifreleme sistemi, II. Dünya Savaşı sırasında en iyi kriptologların çalışmalarına bile dayanmıştı. Fakat şimdi bu şifrelerden biri, binlerce ev bilgisayarından oluşan bir ağ bağlantısıyla çözüldü.

1942’de Alman yapımı Enigma isimli bir makineyle kodlanan karmaşık şifreleme sistemi, savaş sırasında denizaltılarda kullanılmış ve itilaf devletlerine büyük kayıplar verdirmişti.

Üç şifre kaldı
İtilaf devletleri 1942’de ele geçirdikleri bir makine sayesinde sistemden haberdar oldu. Sistemi deşifre etmeyi başaramadılar ama şüpheci Almanlar yine de Enigma’nın yeni versiyonunu çıkardı.

1995’te kriptoloji dergilerinde yayımlanan çözülememiş ve aynı döneme ait olmayan üç Enigma şifresi ise yeniden tüm dikkatleri bu sisteme odakladı.

2 bin 500 bilgisayarlık M4

Enigma kodlarını kırmaya çalışan son kişi, ilgi alanı açık kaynak kodlu yazılımlar ve kriptoloji olan Alman kemancı Stefan Krah oldu.

Bir şifre kırma programı yazan Krah, bunu internet gruplarına dağıttı. Program ilk etapta 45 kullanıcının ilgisini çekti ve bu kişiler programı bilgisayarlarına yükleyerek projeye destek verdi.

Krah projesine, orijinal şifreleri kodlayan M4 Enigma isimli şifreleme makinesine atfen M4 adını verdi. Proje kısa sürede 2 bin 500 bilgisayardan oluşan bir ağa dönüştü.

Şifre ve deşifre
Bununla beraber, yaklaşık bir ay sonra harf kombinasyonları, gerçek savaş zamanı iletişimi olarak kodlanmaya başlandı. Şifreli hali aşağıdaki gibi olan metin hiçbir şey ifade etmiyordu:

“NCZW VUSX PNYM INHZ XMQX SFWX WLKJ AHSH NMCO CCAK UQPM KCSM HKSE INJU SBLK IOSX CKUB HMLL XCSJ USRR DVKO HULX WCCB GVLI YXEO AHXR HKKF VDRE WEZL XOBA FGYU JQUK GRTV UKAM EURB VEKS UHHV OYHA BCJW MAKL FKLM YFVN RIZR VVRT KOFD ANJM OLBG FFLE OPRG TFLV RHOW OPBE KVWM UQFM PWPA RMFH AGKX IIBG”

Fakat şifresi çözüldükten sonra mesaj ortaya çıktı: “Saldırıda düşmanı batırdık. Derinliği artıyor. Düşmanın son konumu 0830h AJ 9863

generic levitra

, (istikamet) 220 derece, (hız) 8 knot. (Düşmanı) izliyorum. (Barometre) 14 milibara düştü, (rüzgar) kuzey-kuzeydoğu, (güç) 4, görüş 10 (deniz mili).”

Kayıtlarla ilgili yapılan bir araştırmada mesajın, Alman deniz kuvvetlerine bağlı U264 denizaltısından deniz yüzbaşısı Hartwing Looks tarafından 25 kasım 1942’de gönderildiği anlaşıldı.

Benzersiz mesajlar
Savaş sırasında, Bletchley Park’ta bir araya gelen şifre uzmanları, Alman sistemini çözmeye çalışmıştı. İlkel bilgisayarları kullanan uzmanlar, saldırıların sürdüğü sırada binlerce olasılıkla uğraşıyordu.

Alman mesajları, itilaf devletlerinin gönderilerini karıştıran ve tevzi tablosu denen sistemle döndürülen bir çark serisi kullanan Enigma tarafından deşifre ediliyordu.

Makinenin çark kombinasyonları ve elektrik akımı, hiçbiri birbirine benzemeyen mesajlar üretilebilmesi için sürekli olarak değişiyordu.

Kaba güçle halletti
Tevzi tablosu ana konuyu karmaşıklaştırıyor, kodlama işlemi sırasında harf eşlemelerini sürekli değiştirerek deşifre kombinasyonlarını milyonlarca kata çıkarıyordu.

Stefan Krah’ın şifre kırma yazılımı ise gerçeğe ulaşmak için 2 bin 500 bilgisayarın ‘kaba gücünden’ oluşan kombinasyonu ve algoritmik girişimleri kullanıyor.

Bu kombine yaklaşım, bir yandan çark kombinasyonları üzerine metodik çalışmalar yaparken, bir yandan da tevzi tablosu değişim kombinasyonlarını yeniden yaratarak eşleme şansını artırıyor.

Bletchley Park’a selam
1995 aralık ayında orijinal şifreli metinleri ‘Cryptologia’ dergisine veren Ralph Erskine, 63 yıl sonra Alman kodlarını kırmanın amatör kriptologlar için büyük bir kilometre taşı olduğunu söylüyor.

“Projeye dahil olan insanlar için, sanırım, Bletchley Park’taki uzmanların yapamadığı bir şeyi yaptıklarını bilmek çok daha gururu verici bir şeydir.”

(86)