Menü

Ortaçağ'da Cadılık Olayları

30 Ocak 2017 - Kara Büyü

İrlanda’da 1324’te Leydi Alice Kyteler büyük bir kargaşaya neden olur.Dört erkekle evlenmişti. İlk üçü gizemli biçimde öldü ve dördüncü kocası, Sir John le Poer, korkunç bir hastalığa yakalanmıştı. Hizmetkarlarından birinin kara maji uyarısı üzerine, eşinin bazı kutularının anahtarlarını ele geçirdi ve kutuları açmasıyla dehşet içinde horoz bağırsakları, kurtlar, otlar, tırnak parçaları, beyinler, ölü bebeklerin vücutlarından alınan yağ ve giysilerle karşılaştı.Ayrıca, başı kesilen bir hırsızın kafatası vardı ve tüm sayılan maddelerin kafatasının içinde kaynatıldıkları ortadaydı. Sir John tüm bunları, zaman kaybetmeden bu konularla ilgili araştırma yapan Ossory piskoposuna bildirdi. Araştırma sonucunda kadının dini reddeden, iblislerin hoşgörüsünü kazanmak için çabalayan, kendi eşlerini lanetleyen, insanları yaralayan ve öldüren bir gruba karıştığını gösteren kanıtlar toplandı.Leydi Alice’in ”cehennemin yoksul sınıfından” olan,Robert Artisson adında bir iblisle günahkar bir ilişkisi olduğu söylendi. Dahası şeytanın adının yazılı olduğu, Aşai Rabbani ayininde kutsandığına inanılan bir ekmeğe sahip olduğu görüldü. Ne yazık ki, piskopos ülkeye yeni gelmişti ve Leydi Alice’in birkaç akraba ve arkadaşları o bölgede üst görevdeydi. Elbette piskoposa bazı asılsız suçlamalarda bulunulmaya çalışıldı, ancak aklandı. Piskopos, Papa 22. John’ın koruması altındaydı ve bu papa büyücülükten oldukça rahatsızdı. Leydi Alice’e karşı, uzayıp giden dava açma girişimi sırasında Leydi Alice, İngiltere’ye kaçtı ve sonunda Avrupa’da sığınacak bir yer buldu. Yapılan iğrençlikleri itiraf eden bir hizmetçisi canlı canlı yakıldı ve bir ya da iki hizmetçisi daha aynı kaderi paylaştı.

Tanınmış yazar, askeri hekim, simyacı, şövalye Agrippa (1486-1535) kara maji kullanmakla suçlanıyordu. Bir gün Agrippa dairesinden çıktı ve o yokken genç bir öğrenci odasına girerek kitaplarından bazı büyüleri okumayı başardı. Bunlardan biri iblisin belirmesine neden oldu ve iblis gence niçin çağırıldığını sordu.Korkudan donakalan öğrenci durumla başa çıkamadı ve iblislerce boğuldu. Agrippa döndüğünde cesedi görünce dehşete kapıldı.Cinayetle suçlanmaktan korktuğu için iblisi çağırdı ve bir süreliğine genci yaşama döndürmesi için onu zorladı. Bu gerçekleştirildi ve Agrippa öğrenciyi pazaryerine yürüyüşe çıkardı. Yürüyüş sırasında genç adam aniden hastalandı ve öldü. Ayrıca Agrippa’ya arkadaşlık eden büyük siyah bir köpek, Agrippa öldükten sonra doğrudan dışarıya çıkıp nehirde boğulmuştur.

Fransa’da 1731’de skandal olarak nitelendirilebilecek bir olay yaşandı. Toulon’lu genç bir kadın, Catherine Cadiere sürekli transa giriyordu ve ‘stigmata’ olarak bilinen, yalnızca dindar kişilerde oluşan, İsa’nın yaraları olarak sayılan bedenindeki bazı izleri gösteriyordu. Catherine bu nedenle, bir Cizvit olan günah çıkardığı rahip, J. B. Girard’ı, kara maji aracılığıyla kendisine tacizde bulunmakla suçlaması büyük yankı yarattı.

Frenklerin Merovingan kralı 1. Chilperic’ in (561-584) , ilk karısı Galeswintha’yı öldürdüğünden kuşkulanan, Fredegunda adında bir metresi vardı.Chilperic’in metresinden olan oğlu Clovis, annesinin büyücü olduğu sanılan Klodswinthe adında bir kıza aşık oldu.Fredegund, Klodswinthe’yi hapse attırdı.Kız öldü,annesi de idam edildi.Daha sonra, Clovis mahkum oldu ve bıçakla yaralanarak öldürüldü, ancak intihar ettiği bildirildi. Ardından Fredegund, Chilperic’i öldürdü. Fredegund kara maji yapıyordu ve bir kez Verdun piskoposu tarafından kötü bir ruhun etkisinde olmakla suçlanan bir kadını kurtardı.

 

Dr. Sprenger, Hıristiyanlık döneminde Avrupa’da öldürülen cadıların toplam sayısını 9 milyon olarak hesaplamıştır.

Bu olay, 1895’de Avrupa’da görülen son cadı yakma olayı olduğu için ve peri efsaneleriyle ilişkili olması nedeniyle ilginçtir. Kurban, başlangıçta Clonmel, County Tipperary’de kendi halinde yaşayan Brigdet Cleary’di. Kocası ve bazı akrabalarının saldırıda bulunmakla suçlanmasından sonra kadının kötü bir biçimde yanmış cesedi 22 Mart’ta, kasılmış olarak kocasının evinin yakınlarındaki bataklık bölgede bulundu. Bunun üzerine suçlama cinayete dönüştürüldü, ancak kasıt olmaksızın adam öldürmekle suçlu bulunarak, eşe yirmi yıllık zorunlu hizmet, diğerlerine ise daha az cezalar verildi. Anlaşıldığı kadarıyla, Brigdet hastalandı, bir doktor çağırıldı ve bronşit ve sinir bozukluğu teşhisleri konuldu. Ayrıca, bir rahip çağırıldı, histeri ve akıl rahatsızlığından kuşkulandı, son ayinini yaptı ve iki gün sonra kadının odasında komünyon verdi. Kocasının annesi, kocasına kadının perileri ziyaret ettiğini söyledi ve o da karısının aynı şeyi yaptığından kuşkulandı. Hatta, karısının yerini bir perinin almış olduğunu düşündü. Perinin eşinden beş cm. uzun olduğunu söyledi. Ona sürekli gerçek karısı olup olmadığını sordu ve olumlu yanıtlar almasına karşın, diğerleriyle birlikte kadını ateşin üzerinden atlattı ve üzerine ispirto döküp yakmakla suçlandı. Kadına ayrıca, bazı otlardan hazırlanmış karışımlar da verilmişti. Dahası, kocası ve suçlanan iki kişi, kadını görüp geri getirmek amacıyla üç gece üst üste, perilerin dadandığı Kylenagranagh’taki kaleye gitmişlerdi. Olay tümüyle, peri efsanelerindeki insan değiştirme konusunu anımsatıyor, ancak çoğu peri masallarında çocuklar değiştirilirdi, yetişkinler değil.

(54)