Menü

Periler

30 Ocak 2017 - Diğer

Periler, bir kral ve kraliçenin yönettiği belirli topluluklar oluştururlar. Kralları Oberon, kraliçeleri Titania’dır. Bir peri sarayı vardır, Puck, bakan ya da uşaklarından biridir, Mab, ebe peridir, Leprechaun, peri ayakkabıcısıdır. Ariel, bir cadı tarafından tutsak alınan bir peridir.

Periler çoğunlukla çok küçüktür. Bazılarının boyu 30 cm boyunda, bazılarının ise daha da küçük olduğu, bazı şiirsel tanımlamalara göre, böceklerle aynı ölçülerde oldukları söylenir. En küçüklerine ‘pigwidgeon’ denir.Doğaüstü güçleri vardır. Çoğunlukla görünmezdirler. Bazı psişik kişiler onları ve diğerlerini özel durumlarda görebilirdi. O zaman bile isterlerse ortadan kaybolabilirlerdi. Bununla birlikte, Doğunun cini gibi, bir yerden başka bir yere hızla yolculuk etme yetenekleri vardır.

Güçlü aşağılık kompleksleri olduğundan insanlar gibi hareket ederler, ki bu ülkenin önceki sahiplerinin soyundan geldikleri, ancak yeni gelenlerce kovulan sürgünde olanları simgeledikleri görüşüyle uyumludur.

Periler meyvelerle beslenir ve aynı zamanda yedikleri böcek, sümüklü böcek ve kurbağalara karşı savaşırlar. Peri yağı (cadı yağı da denir), Exidia türünden jelatinimsi bir küftür. Periler, şapkalı mantarı sandalye yada masa olarak kullanırlar. Perilerin mutfak eşyası kullandığı pek görülmez. Taş Çağı insanlarının kullandıkları çakmaktaşlarının bazen periler tarafından sığır avlamak için mızrak ucu olarak kullanıldığı düşünüldü.Onlara peri sürgüleri (elf-bolts) denirdi. Periler zaman zaman insanlar için bazı nesneler bırakırlar.Aziz Cuthbert’e, Cumberland’de Edenhall’ın bahçesindeki duvarına bırakılan kadeh resmi de bunlardan biriydi. Resim orada yaşayan Sir Cristopher Musgrave’in ailesi tarafından alındı ve ona Edenhall’ın Uğuru denildi. Batıl inanışa göre kaybedilecek ya da kırılacak olursa, resmin getirdiği uğur aileden gidecektir.

Periler çimenlerin üzerinde dans ederler; bazen çimenin üzerinde halkalar görülür ve o bölge daha koyu renkte ve daha verimlidir. Bu peri halkalarının periler dans ettiğinde geçtikleri yerleri işaret ettiğine inanılır. Gerçekte bunun nedeni, mantarların merkezi bir yerden yayılmasıdır ve mantarlardan oluşan halkalar, mantarın çimenin köklerine ulaştığı bölgelerde kuru yada kahverengi alanlar görülür. Mantarlar öldüğünde dairesel bir çizgide toprağı verimlileştirirler.

Periler dansının ve diğer kutlamalarının gece gerçekleştiğine inanılır. Horoz öttüğünde yok olurlar. Bazıları perilerin Ay’a taptıklarına inanır. Ayrıca perilerin avlanmaktan hoşlandıkları da söylenir.

Periler, doğum yapan kadınları ziyaret eder. Doğum sırasında insanlara, periler tarafından iyi yada kötü büyü yapıldığı, armağanlar verildiği söylenir. Majik yöntemlerle insanlara yardım eden peri vaftiz annelerine ilişkin bir çok öykü vardır.Bazen gelin yatağını kutsar, ancak bazen ölümlülere aşık olurlar. Böyle bir durumda çocuk olsa bile evlilik yürümez.Periler kızınca sütün ekşimesine, mısırın kavrulmasına neden olurlar ve bazen tencere ve eşyaları fırlatırlar. Bu nedenle, cadılarla ve poltergeistlerle özdeşleştirilirler.İnsanları ayak parmaklarından çimdiklerler, çocukları kaçırır ve yerine başka bebek bırakırlar.Bırakılan çocuklar müziği ve dans etmeyi severdi, ancak kötü, kavgacı, aptal ve bazen doymak bilmeyen iştahlı olurlar. Bu çocuğun bir peri-çocuk mu olduğu yoksa başka bir yerden mi geldiği anlaşılmazdı.Periler bazen de hastalığa neden olurlar; vücudun bir yanının katılaşması etkisi,Ortaçağ’da cüce katılaşması adıyla bilinirdi.Zambak kökü katılan beyaz şarap içirilerek tedavi edilirdi.

Peri, Fransızca fée olarak geçer. Kral Arthur’un sarayında perilerle insanları birbirinden ayırmak neredeyse olanaksızdır.Arthur’un kız kardeşinin adı Morgan la Fée’dir, yine de Gore’lu Uriens ya da Vrience ‘in eşi olarak dünyasal bir krallığın kraliçesidir. Fata Morgana, belli durumlarda Sicilya ve İtalya arasında kalan Messina Boğazı’nda ve nadiren de başka yerlerde görülen bir tür seraptır. Buna bir perinin neden olduğu söylenir, o da Morgan la Fée’den başkası değildir.

(191)