Menü

Ünlü Kahin ve Medyumlar – 08

30 Ocak 2017 - Parapsikoloji

Eileen Jeanette Garrett

17 Mart 1893, Beau Park, İrlanda’da doğdu
15 Eylül 1970, Nice, Fransa’da öldü. İrlanda
asıllı ABD’li ünlü medyum. Prekognisyon ve
durugörü yetenekleriyle isim yapmıştır.

Psişik yetenekleri çok küçük yaşlarda ortaya çıktı. 1924-29 yılları arasında, Londra’daki İngiliz Psişik Bilimler Koleji’nde, James Hewat MacKenzie (1869-1929) ile birlikte çalışarak durugörü, duruişiti ve telepati yeteneklerini geliştirdi.

1930’da Fransa’da düşen, “R-101” adıyla bilinen hava gemisinin, içindekilerin tümünün ölümüyle sonuçlanan kazasını medyumluk yeteneğiyle önceden haber verdi. (1926-1929 yıllarında gördüğü üç vizyonla, faciayı tüm ayrıntılarıyla betimlemiş ve hava gemisinde gerekli bakım yapılmadan böyle bir yolculuğun yapılmaması gerektiğini ilgililere bildirmiş olan Garrett, kazayı, olduğu anda da paranormal olarak algılamıştı. Daha sonra yapılan bir dizi ruhsal irtibat seansında, Garrett’e R-101’in düşüş nedenlerine ilişkin ‘tebliğler’ verilmiş ve bu tebliğlerde verilen bilgiler sonradan kaza yerinde yapılan incelemelerle doğrulanmıştı.)

Garrett, 1939-40 yıllarında Fransa’da bulundu ve 1941’de Amerikan Psişik Araştırma Derneği’nin (ASPR) daveti üzerine ABD’ye gitti. Aynı yıl, “Tomorrow” adlı bir edebiyat dergisi yayımlamaya başladı. Daha sonra “Creative Age Press” adlı yayınevini kurdu ve ilk kitabı olan “Telepathy”yi yayımladı. 1940’larda Dr. J. B. Rhine ve W. McDougall’la çalışmalarda bulundu. Dr. Rhine, Garrett’le yaptığı çalışmalara ilişkin olarak, “Bu, parapsikolojide bir dönüm noktasıdır” diyordu.

Garrett’in yaşamının son dönemlerindeki önemli çalışmaları şöyle özetlenebilir:
o 1951’de yaşamının sonuna dek başkanlığını sürdüreceği Parapsikoloji Vakfı’nı kurdu.
o 1952’de Andrija Puharich ile çalışmalarda bulundu ve bu çalışmalarda önemli durugörü fenomenleri ortaya koydu.
o 1953’te Hollanda’da, Utrecht Üniversitesi’nin yönetiminde, ilk Uluslararası Parapsikoloji Kongresi’ni organize etti.
o 1960’larda, ‘durugörür realite’ kuramıyla tanınan ABD’li psikolog Lawrance LeShan ile çalıştı.

Metapsişik ve parapsikolojik araştırmalara önemli katkıları olmuş bulunan Garrett dünyanın en ünlü medyumlarından biri olarak kabul edilmektedir. Aralarında, G. Bernard Shaw, H. G. Wells, D. H. Lawrence, Aldous Huxley, Carl Gustav Jung ve Sir Arthur Conan Doyle’un da bulunduğu isim yapmış kişilerle tanışmış, birlikte çalışmış ve bu kişileri etkileyerek, onların yaşamları ya da yapıtları üzerinde izler bırakmıştır. Garrett 1949’da yazdığı, “Adventures in the Supernormal” (Normalötesi Maceralar) adlı kitabının önsözünde şöyle diyordu:

“Benim bir yeteneğim var, buna ister psişik güç deyin, ister başka bir şey… Ne denildiği benim için önemli değil. Ben, yıllardır bana gösterilen saygı, kuşku, acıma gibi tepkilerle ve bana açıkça yöneltilen hakaretlerle birlikte yaşamaya alıştım. Yani sizin anlayacağımız, ‘şarlatandan ‘mucizeler yaratıcısı’na kadar türlü adlarla anıldım. Yalnızca şunu söyleyebilirim: Ben bunların hiçbirisi değilim!”

(76)