Menü

BBG Aldatmacası

30 Ocak 2017 - Güncel

Ben, Biri Bizi Gözetliyor (BBG) programının etkin olarak yapımcılığı görevinde bulundum ve kısa bir süre önce de hem STAR televizyonundan hem de bu programın yapımcılığı görevlerinden ayrıldım.
Bazı şeyleri vicdanım kabul etmediği için aşağıdaki yazıyı hazırlamamın, yapmam gereken en doğru şey olduğuna inandım. RATING KAYGILARI ile hem yarışmaya alınan gençlerin hem de ekran başında programı izleyen binlerce gencin psikolojisi bozulduğu için, olan bitenden haberdar olmanız ve sizinde programa ilgi duyan gençleri uyarmanız gerektiğine inanıyorum.

* Yarışmacıları seçen ekipte psikologlar bulunmaktadır. Eve kabul edilen yarışmacılardan en az bir kaç tanesinin psikoloğunun bozuk olmasına dikkat edilir. Psikopat yapılı, depresyonda vs. olanlar özellikle eve kabul edilir.
(Örnek ; 1. Yarışma ERAY, 2. Yarışma EDİ, 3. Yarışma GAYE)

* Psikolojisi bozuk olan yarışmacılar sonuna kadar yarışmada tutulurlar, puanlama tümüyle hayalidir. Ratingi artıracakları için elenmesi istenmeyenler sonuna kadar barajda tutulurlar veya birinci yapılırlar.
Kimin derecede olacağı önceden belirlenmiştir. (Örnek : son yarışmada GAYE’nin birinciliğe ortak edilmesi)

* Taksiye müşteri görüntüsü ile binen kişilerin birçoğu aslında kanalın adamıdırlar. Bu kişilerin konuşmaları özellikle günlük özetlere dahil edilir. Bu sayede hem yarışmacılar, hem de ekran başındaki izleyiciler etkilenir.

* Yarışmacılara oy vermek için arayanlar veya mesaj atanlar TELSİM’e yüklü fatura öderler sadece. Çünkü, bu oylar kayda alınmaz. Ancak herhangi bir denetleme yapılması olasılığına karşı da, TELSİM santrallarında gerekli ayarlamalar yapılır ve dereceye sokulmak istenilen yarışmacılara daha çok
oy gönderilmiş gibi yapılır.

* Bazı yarışmacılar başından beri kanalın adamıdırlar. Bunların görevi,yerine göre tartışma yaratma, provokasyon, yönlendirme bazen de dengelerle oynamaktır.

* Dereceye giren yarışmacılara bazen kimi elemesi gerektiği kanal tarafından söylenilir. Elbette yarışmacı da, kendi seçimini söylüyormuş gibi kanalın isteğini yerine getirir.

* Yarışmada oylamada göründüğü gibi bölgeler falan yoktur. Tüm oylama tek bir merkezden yapılır ve zaten puanlar da önceden kağıt üzerinde hesaplanmıştır.

* Programın çok izlenebilirliğinin sağlanması için sürekli tartışma ve gerilimin üst noktada tutulması gerekmektedir. Ev içinde dengelerin nasıl olacağı, evin dışında kanal tarafından kararlaştırılır. Oylamalarla, eve gönderilen mesajlarla, taksiye bindirilen sahte müşterilerle evde olaylar yaratılır ve yönlendirilir.

Saygılarımla,

BBG Eski Yapımcısı ve Star eski çalışanı

BİLGEHAN ÖZ
YAPI KREDİ TEKNOLOJİ HİZMETLERİ A.Ş.
Tel : 262 647 29 03
Faks : 262 647 17 12

(41)