Menü

Herşeyi Hatırlayan Kadın

30 Ocak 2017 - Diğer

Onlarca yıl önce gerçekleşen olayları bile en küçük ayrıntısına kadar hatırlayan ABD’li kadın bilimadamlarını şaşkına çevirdi. Bilim adamları, gizemli kadının sırrını çözmek için seferber oldu. Hikaye oldukça ilginç.İnsan hafızası ile ilgili dünyanın en önemli uzmanlarından biri olan James McGaugh bu sıradışı olay karşısında şaşkınlığını gizlemedi.
AJ ismiyle McGaugh’a bir mektup yazan kadın, yaşamındaki en küçük ayrıntıları bile çok açık bir şekilde hatırladığını belirtti. Gizemli kadın, mektubunda herhangi bir tarihin sorulması halinde, o gün havanın nasıl olduğunu, özel hayatının ayrıntılarını ve günün önemli haberlerini söyleyebileceğini öne sürdü.

Tüm iyi bilimadamları gibi McGaugh da bu iddiaya şüpheci yaklaştı ama bu şüphe uzun sürmedi. Psikoloji, neroloji, nerobiyoloji ve davranış bilimlerinde önde gelen bilimadamlarıyla çalışan McGaugh, ayrıntılı görüşmeler ve psikolojik testler sonucunda kadının iddialarının gerçek olduğunu gördü.

Ancak bilimadamları “herşeyi hatırlayan kadın”ın yeteneğinin nedenini çözmekte şu ana kadar başarılı olamadı.

Testlerde, 16 Ağustos 1977’de Elvis Presley’in öldüğünü hatırladığı anlaşılan AJ, bir sonraki yıl 6 Haziran’da bir vergi yasanın geçtiğini, 25 Mayıs 1979’da bir uçağın düştüğünü çok net anımsadı. Hatırladıklarının bir kısmının onun ilgi alanına hiç girmemesi bilimadamlarını şaşırtan bir başka konuydu.

(15)