Menü

Kedi-Fare Savaşları

30 Ocak 2017 - Diğer

Rusya televizyonunda yayınlanan ‘Savaşlarda Hayvanların Rolü’ adlı belgeselde, yunus ve köpeklerin yanı sıra fareyle kedilerin de İkinci Dünya Savaşı sırasında cephelerde boy gösterdikleri ilk kez kanıtlarıyla gösterildi.

Şimdiki adı Volgograd olan Stalingrad cephesinde savaşın kaybedilmesi durumunda Rusya’nın Nazi Almanyası tarafından işgal edileceğini anlayan Stalin, ‘Bu savaşı kazanmamız için akla hayale ne geliyorsa yapın’ emrini verdi. Ama 1942 Haziranında Almanların Stalingrad önlerine binlerce tankla geldiklerini gören Ruslar, dehşete içinde kaldılar. Çünkü uzun menzilli toplara sahip Leopar ve Panter tanklarına karşı Rusların T-34 tanklarının son derece etkisiz kalacağı kesindi.

HAYVANLAR ORDUSU

Cephede dengeyi sağlamak için yeni tank üretimine hiç zamanı olmayan Kızıl Ordu, ‘hayvanlar ordusu’ kurma çalışmaları başladı. İlk önce Alman tanklarını imha etmek için sırtında mayın taşıyan kurt köpekleri birliği kuruldu. Sırtında mayın taşıyan bu köpekler, tankların altına girerek yükünü bırakıyordu. Stalingrad çarpışmalarının ilk günlerinde Rus köpeklerinin büyük bölümü mayınlarla birlikte havaya uçtu.

Savaşın kritik anında ele geçirilen bir Alman tankını inceleyen savaş uzmanlarından Prof. Varenko, askeri aracın elektrik kablolarıyla yakıt borularının lastik ve plastik kaplı olduğunu gördü. Aklına parlak fikir gelen bilim adamı şu tarihi ifadeyi kullandı: ‘Bu tankları fareler yer.’

Bunun üzerine Ruslar, alelacele bir ‘fare ordusu’ kurdular. Fareler, uçaklardan Alman tanklarının üzerine bırakıldılar. Birkaç hafta içerisinde tankların içine sızan fareler, kablo ve yakıt borularını kemirerek yüzlerce savaş aracını etkisiz ve kullanılamaz hale getirdi.

Şaşkına dönen Almanlar, ilk önce farelerin doğal ortamdan geldiklerini düşündüler; ancak Rus uçaklarının bunları kasten bıraktığını tespit ettiklerinde karşı biyolojik savaşa karar verdiler.

Almanlar, farelere karşı başdüşmanları kedilerden yararlanmayı düşündüler. Avrupa’dan toplanan binlerce kedi, Stalingrad cephesine getirilerek farelere karşı kullanılmaya başlandı. 1943’teki Stalingrad çarpışmalarının ardından Almanlar ve daha sonra dünyadaki tüm silah üreticisi firmalar, savaş araçlarının kablo ve yakıt hortumlarını tel örgü içinde saklamaya başladı.

KÖRFEZ’DEKİ YUNUSLAR

Rusya televizyonunda gösterilen belgesel, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanmış inanılmaz ‘Tom ve Jerry savaşı’nın yanı sıra günümüzde hayvanların savaşlarda kullanılmasına da dikkat çekti. ABD ordusunun Irak’ta yunusları kullandığı belirtildi. Amerikan askeri sayılan yunusların, İran Körfezi’ne mayın yerleştiren Saddam Hüseyin’in dalgıç komandolarını kısa sürede etkisiz hale getirdiği hatırlatıldı.

(9)