Menü

Ünlü Kahin ve Medyumlar – 02

30 Ocak 2017 - Parapsikoloji

Uri Geller

20 Aralık 1946’da TelAviv’de doğdu. İsrailli psişik.
Kimilerince eşsiz bir medyum olarak nitelendirilir.
Özellikle, psikokinezi yeteneği sayesinde
gerçekleştirdiği, el değdirmeden metal bükme
gösterileriyle tanınmıştır.

‘Prekognisyon’ ve ‘psikokinezi’ yetenekleri üç yaşındayken, evlerinin bahçesinde yaşadığı bir paranormal deneyim sonrasında ortaya çıktı. Çocukluğundan itibaren, kendi ifadesiyle “bir eğlenme aracı” olarak, talih oyunlarında isabetli tahminlerde bulunma, el değdirmeden saatleri ileri/geri alma ve metal nesneleri bükme gibi birçok paranormal tezahür ortaya koydu.

1967’de “Altı Gün Savaşı” diye bilinen İsrail-Arap savaşına paraşütçü olarak katıldı. (Bir baskında ağır yaralanmasına karşın, çok kısa sürede mucizevi biçimde iyileştiği ileri sürülür.) Orduda bulunduğu sırada askerler için düzenlediği “gösteriler”le ilgilenen bir tiyatro organizatörü, savaş sonrasında kendisi için ülke çapında bir turne düzenledi. Bu turne sırasında oldukça ün kazandı ve İsrail televizyonunda paranormal gösteriler yapmaya başladı. 1970’lerin sonunda ünü İsrail dışına taşmıştı. 1971 ‘de ABD’li psişik araştırmacı Dr. Andrija Puharich ile tanıştı. Bu tanışmanın ardından Puharich’le ABD’ye gitti ve 1972’de, Kaliforniya’daki Stanford Araştırma Enstitüsü’nde (SRI), eski astronot Edgar D. Mitchell, parapsikolog Russell Targ ve Harold Puthoff’un denetiminde çok sayıda deneye tabi tutuldu. Deneyler sırasında çeşitli metal nesnelerin el değdirilmeden bükülmesinin yanısıra, kül tablası, kağıt tutacağı, fotoğraf makinesi vb. nesnelerin materyalize ve demateryalize olmasına tanık olunmuştu. 1973’te Cambridge Üniversitesi’nde oluşturulan uluslararası bir bilim kurulu Puharich’le birlikte, yetenekleri üzerinde çalıştı. Bu çalışmalardan sonra Puharich, kendinde saptanılan etkiye “Geller Etkisi” adını verdi ve kendisini dünyaya “ESP ve PK yeteneklerine sahip eşsiz bir medyum” olarak duyurdu. (Puharich 1974’te yayımladığı “Uri” adli kitabında, Geller’in sıradan bir medyum olmadığı, dünyadışı bir uygarlıkla ilişkisi bulunduğunu da ileri sürmüştür.)

23 Kasım 1973’te BBC televizyonunda çıktığı bir programda, milyonlarca izleyicinin karşısında metal nesneleri PK yeteneğiyle büktü ve bozuk saatleri işler duruma getirdi. (Programdan sonra BBC’yi arayan yüzlerce izleyici, program sırasında kendi evlerindeki kimi metalik nesnelerin de eğilip büküldüğünü ve bozuk saatlerinin çalışmaya başladığını bildirmiştir.)

Yetenekleri 1974-75 yıllarında, Londra’daki Birbeck Koleji Fizik Bölümü’nde, Prof. John Hasted, matematik profesörü John Taylor ve teorik fizik profesörü David Bohm tarafından incelendi. Deneylerde, özellikle ağzı kapalı plastik tüpler içindeki metal çubukları bükmesiyle dikkat çekti. (Bu üç bilim adamı, hazırladıkları raporlarda, Geller’in şaşırtıcı biçimde normalüstü yeteneklere sahip olduğunu kabul ettiklerini açıklamışlardır.)

1970’lerin sonlarında halka açık gösterilere son verip, yalnızca bilimsel incelemelere katılmaya başlamıştı. Bir süre, bazı madencilik firmalarına, yeraltındaki doğal kaynakların yerlerinin belirlenmesi konusunda danışmanlık yaptı. 1980’lerin başlarında Londra’ya yerleşti.

Yaşam öyküsü, “Mindbender” adıyla, 1995’te, ABD’li yönetmen Ken Russell tarafından sinemaya uyarlanmıştır.

(29)